12/11/2024 ŻURAWINA
Żurawina kojarzona jest jako dodatek do potraw i napojów, nie zaś jako owoc do jedzenia na surowo, co jest spowodowane tym, że świeże owoce żurawiny mają bardzo cierpki smak. Jej popularność wynika z szeregu właściwości leczniczych, dlatego żurawinę można znaleźć w składzie wielu leków. Pozytywnie wpływa ona na organizm człowieka, w tym między innymi pomaga w infekcjach pęcherza moczowego, zmniejsza ryzyko chorób serca, ale i dziąseł, ogranicza skutki zakrzepów i wylewów oraz pomaga zapobiegać występowaniu wrzodów żołądka. W jej składzie znajdziemy witaminy A, K, E, C, B6 a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, sód, magnez, żelazo i cynk. Zawiera ona również sporo węglowodanów i błonnika.
Najpopularniejsza jest żurawina suszona i w postaci konfitury, co stanowi doskonały dodatek do herbaty, ale i dań mięsnych, w tym pasztetów. Poleca się również świeżo wyciskany sok z żurawiny.