13/10/2021 ZUPA – GORĄCA, PYSZNA I ZDROWA
Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie, przy czym zupa zwyczajowo jedzona jest pierwsza. Dla wielu osób obiad nie istnieje bez zupy, która jest niejako wprowadzeniem do dania głównego. Warto ją jeść z wielu powodów. Na pewno jest to posiłek rozgrzewający żołądek, co w okresie jesienno – zimowym ma szczególne znaczenie dla zdrowia. Zaletą tej potrawy jest to, że łączy w sobie bardzo różne elementy takie jak warzywa, mięso, ale i kasze, makarony, czy też ryż. To różnorodne połączenie składników powoduje, że dobrze zrobiona zupa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i stanowi cenne źródło składników odżywczych. Zupy są syte i pożywne dzięki zawartości błonnika w postaci kasz, makaronu albo ryżu, ale jednocześnie nie są tak kaloryczne jak drugie dania. Dla coraz większej grupy smakoszy zup znaczenie ma to, że może być ona robiona zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, jako wywar oparty tylko na warzywach.