24/07/2018 ŻÓŁTO-ZIELONE ZDROWIE

Fasolka szparagowa występuje w Polsce w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Dla smakoszy tego warzywa, to zielona ma bardziej zdecydowany smak, żółta zaś charakteryzuje się większą delikatnością. Zielona fasolka zawiera kwas foliowy i witaminę A, odmiana żółta to źródło potasu i fosforu. Obydwie odmiany zapewniają witaminy z grupy B, witaminę C, K, E a także minerały takie jak żelazo, wapń i magnez.

Fasolka szparagowa zawiera sporo błonnika pokarmowego, dlatego często jest stosowana zamiast ziemniaków czy makaronu. Jako plus należy też jej zaliczyć niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny, co powoduje, że może być spokojnie spożywana przez osoby chore na cukrzyce. Obydwie odmiany stanowią stały element letniego menu i są przyrządzane zarówno w formie drugiego dania, jak i zupy.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami