30/03/2022 ZIARENKA MOCY
Czarnuszka to niepozorna roślinka, której drobne, czarne ziarenka są coraz bardziej popularne w branży spożywczej. Oprócz dostępnych na rynku mąki i oleju z czarnuszki, coraz więcej wielbicieli znajduje różnego rodzaju pieczywo posypane tymi czarnymi ziarenkami. Ponadto są one wykorzystywane, w całości oraz po zmieleniu, jako dodatek do potraw mięsnych, sosów a także zdrowych sałatek.
Tytułowa moc czarnuszki to siła jej właściwości ochronnych, bowiem wzmacnia ona układ odpornościowy, stabilizuje gospodarkę hormonalną, wspiera układ nerwowy, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. W jej składzie znajdziemy witaminy A, E, F, B1, B3, B6, związki mineralne, w tym m.in. magnez, cynk, wapń, selen, żelazo, potas oraz sód. Czarnuszka to także bogactwo kwasów, w tym kwasów tłuszczowych, białek i węglowodanom.