09/05/2023 TRZY KOLORY - PAPRYKA

Chrupiąca, soczysta, subtelnie słodka – papryka. To warzywo, które w ilości witaminy C pobija nawet stereotypowo kojarzoną z nią cytrynę. Do tego zawiera też całkiem pokaźne dawki witamin z grupy B a także witaminy K, E, A. Papryka jest źródłem fosforu, potasu, magnezu i żelaza oraz błonnika i kwasu foliowego. Żeby tego wszystkiego było mało, zachowuje swój kolor nawet po upieczeniu i ma naprawdę niewiele kalorii.
Mówiąc o papryce trzeba powiedzieć, że pobudza ona apetyt, poprawia proces trawienia, powstrzymuje proces wapnienia naczyń krwionośnych i wspiera organizm w zawalczeniu bólu głowy. To również doskonała tarcza przeciwko działaniu wolnych rodników dzięki swoim bogatym źródłom przeciwutleniaczy.
Przy tym, o czym nie wszyscy wiedzą, papryka zachowuje swoje niezwykłe właściwości zdrowotne nawet po tym, jak zostanie poddana obróbce termicznej, czyli pieczeniu czy duszeniu. To warzywo orkiestra, które świetnie smakuje zarówno świeże, jak i jako element dań na ciepło.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami