14/01/2022 SZYBKA PRZEKĄSKA

Zajadanie się migdałami, jako szybką przekąską w ciągu dnia, to bardzo dobry pomysł, biorąc pod uwagę ich walory zdrowotne. Istotne jest, że są one bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne, co powoduje, że nawet niewielka ich porcja daje poczucia nasycenia. Przy tym mają one cały wachlarz cech za które warto je cenić. Migdały są bowiem bogatym źródłem witamin z grupy B, m.in. kwasu foliowego i witaminy B6, a także witaminy E i witaminy A oraz minerałów takich jak magnez, wapń, żelazo, sód, potas, cynk i fosfor. Na dodatek ważnymi ich składnikami są także przeciwutleniacze oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

To wszystko sprawia, że migdały wzmacniają odporność, pozytywnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwcukrzycowo, poprawiają stan włosów i paznokci, wspierają prawidłowe funkcjonowaniu wzroku. A na deser można dorzucić, że korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, bo wzmacniają pamięć i koncentrację. Zatem pamiętajmy – jemy migdały! ;)

Masz pytania? Skontaktuj się z nami