13/06/2022 SEZON NA WITAMINY
Na pytanie dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa odpowiedź jest tylko jedna – bo to najlepsza rzecz dla naszego organizmu. Istotne jest zarówno to, że sezonowe owoce i warzywa od lokalnego dostawcy są najświeższe, bo mają bardzo krótką drogę od zebrania do momentu, kiedy wylądują na naszym stole, jak i to, że mają największą wartość odżywczą. Dostarczają nam one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały oraz błonnik i wodę. Według wskazań Instytutu Żywności i Żywienia owoce i warzywa są podstawą piramidy żywienia, a ich spożycie powinno być na poziomie 400 gramów dziennie. Warto pamiętać, że na 100 % owoców i warzyw w naszej codziennej diecie, aż ¾ powinny stanowić warzywa. Można więc powiedzieć, że spożywanie sezonowych warzyw i owoców powinno być dla nas tak samo ważne, jak wykorzystywanie ciepłych miesięcy do zwiększonej aktywności fizycznej na zewnątrz.