02/11/2020 SEZAMIE - OTWÓRZ SIĘ!
Sezam, bo o nim mowa, jest znakomitym źródłem miedzi i manganu, a także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy B1, cynku, selenu i błonnika.
Na sezam z pewnością warto zwrócić uwagę ze względu na dużą zawartość wapnia, który wzmacnia kości oraz przeciwutleniaczy i fitosteroli – substancji, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca. Z kolei wysoki poziom miedzi powoduje, że nasiona te mają ważny wkład w łączeniu kolagenu i elastyny zapewniających odporność i elastyczność naczyń krwionośnych oraz odpowiednią strukturę kości i stawów.
W zależności od gatunku, nasiona sezamu są białe, czerwone, brązowe lub czarne, z czego najpopularniejszy jest sezam biały, o lekko orzechowym, słodkim smakiem i czarny, który wyróżnia się znacznie intensywniejszym aromatem od białego. W codziennym menu sezam stosuje się jako dodatek suchych nasion do sałatek, potraw z ryżu, makaronu, jako dodatek do warzyw i zup. Wiele osób bardzo ceni sobie pieczywo z ziarenkami sezamu.