12/05/2022 RZODKIEWKA
Rzodkiewka to bardzo dobry pomysł zarówno na przekąskę, jak i dodatek do kanapki, pasty czy sałatki. Należy ona, podobnie jak brukselka czy brokuł, do warzyw kapustowatych. Jej odmian jest bardzo wiele, jest więc z czego wybierać, a warto, bo rzodkiewka ma spory potencjał minerałów i witamin. Mowa tu o takich minerałach jak potas, wapń, magnes, fosfor, żelazo, czy cynk, a także witaminach z grupy B, witaminach C, A i K oraz kwasie foliowym, retinolu czy błonniku.
Rzodkiewka jest polecana przy problemach z trądzikiem, w ramach kuracji odchudzającej a także w momencie kiedy potrzebujemy wzmocnić paznokcie i włosy. Na dodatek ma bardzo mało kalorii. Najpopularniejsze są rzodkiewki czerwone, ale wiele osób bardzo ceni też inne odmiany, na przykład białą. To, co najważniejsze, jeżeli chodzi o to warzywo, to to, że rzodkiewki bardzo dobrze wypływają na nasz organizm.