12/04/2024 ROSZPUNKA WARZYWNA
Roszpunka warzywna, często określana jako roszponka, w coraz większym stopniu jest wykorzystywana na naszych stołach jako doskonały składnik sałatek i kanapek, ale również bardzo dobry element dekorowania potraw z uwagi na jej estetyczny, subtelny wygląd.
Wśród niezaprzeczalnych atutów roszpunki należy wymienić jej niskokaloryczność oraz bogactwo składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę B6 oraz prowitaminę witaminy A, czyli betakaroten. Ponadto jest ona całkiem niezłym źródłem potasu i żelaza.
To właśnie dzięki zawartości witaminy C oraz betakarotenu może się ona pochwalić silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Dla wielu rodziców dodatkowym argumentem, żeby po nią sięgnąć jest to, że jej subtelne listki i delikatny, łagodny smak powodują , że jest ona chętnie zjadana przez najmłodszych.