25/01/2024 PORA NA PORA
Por należy do grupy warzyw cebulowych, podobnie jak cebula i czosnek, które jednak są od niego zdecydowanie bardziej popularne. Tymczasem patrząc na to, co może on zaoferować dla naszego zdrowia bezsprzecznie warto to warzywo docenić.
W jego składzie znajdziemy dużo mikroelementów, przede wszystkim wapń, potas, fosfor, ponadto błonnik, kwas foliowy oraz witaminy K, A, C oraz te z grupy B. Mówiąc o porze trzeba podkreślić, że ma on właściwości odtruwające
i odkwaszające organizm. Ponadto mocnym argumentem za wprowadzeniem go do diety jest to, że jest warzywem niskokalorycznym, a z uwagi na swoje właściwości pomaga zwalczać stany zapalne, w tym reumatyczne zapalenie stawów oraz stany zapalne górnych dróg oddechowych. Zawarty w porze kwas foliowy wspierający układ sercowo-naczyniowy znajduje się zarówno w liściach, jak i cebuli, gdzie ma największe stężenie.
Popularne potrawy z porem to przede wszystkim zupy, surówki i sałatki.