18/11/2022 NIEZBĘDNIK SZKOLNY

Kanapka to najszybszy posiłek na świecie i stały element szkolnego pejzażu. Jej popularność wynika z tego, że jest syta a przy tym można ją zjeść właściwie wszędzie. Jednak, aby była ona wartościowym posiłkiem musi być odpowiednio skomponowana poprzez połączenie trzech składników : zbożowego, białkowego oraz warzywnego.

Kanapka to pieczywo, które jest źródłem węglowodanów, czyli energii dla organizmu. I tutaj warto postawić na ciemne pieczywo, które jest dłużej trawione i daje większe poczucie sytości niż zwykła kajzerka. Następnie warstwa masła plus to, czym wypełnimy kanapkę, czyli wędlina, sery i różnego rodzaju pasty kanapkowe.

Ukoronowaniem wartościowej odżywczo kanapki są warzywa bez których nie ma mowy o zdrowym posiłku. Obecnie ich wybór jest bardzo duży, ale najzdrowsze są zawsze warzywa sezonowe. Oprócz najbardziej popularnego pomidora i ogórka, warto sięgnąć po rzodkiewkę, paprykę, szczypiorek, koperek, zieloną pietruszkę, sałaty oraz kiełki, które są dostępne przez cały rok.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami