07/10/2024 NIEPOZORNA PIGWA
Chociaż swoim wyglądem przypomina małe jabłko albo gruszkę, pigwa z uwagi na jej wysoką zawartość witaminy C
oraz kwaśno-gorzki smak nazywana jest polską cytryną. W składzie tego owocu znajduje się naprawdę dużo witaminy C, dzięki czemu wraz z zawartymi w niej pektynami i taninami działa bakteriobójczo jednocześnie wzmacniając odporność organizmu. Ponadto zawiera ona także błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i selen. Wśród witamin należy także wymienić witaminę A oraz te z grupy B, w tym również kwas foliowy. To wszystko sprawia, że niepozorna pigwa wspiera układ odpornościowy, powstrzymuje namnażanie bakterii w organizmie, zmniejsza ilość tzw. złego cholesterolu (LDL) we krwi, równocześnie pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy oraz pozytywnie wypływa na ciśnienie krwi.
Z owoców pigwy robi się soki, dżemy, konfitury i różnego rodzaju nalewki. Używa się ich jako składnik herbaty w postaci suszonej, ale i jako świeży dodatek do herbacianego naparu.