10/06/2024 MENU DOBRE DLA PLANETY
O tym, jak ważne jest jedzenie sezonowych owoców i warzyw nie trzeba nikogo przekonywać. Tak zwane sezonowe menu to jeden z istotnych elementów prawidłowego żywienia. Jednakże w ostatnich latach oprócz kwestii żywieniowych coraz większy nacisk kładzie się także na wpływ produkcji żywności na kondycję planety.
I to właśnie połączenie obszaru zdrowia ludzi oraz stanu środowiska naturalnego stanowi podstawę diety planetarnej, gdzie priorytetem jest wybór takiej żywności, której produkcja przyczynia się do mniejszej emisji gazów cieplarnianych, a także mniejszej eksploatacji zasobów planety, w tym szczególnie wody.
Jak pokazują badania wykorzystywanie w diecie produktów lokalnych jest najbardziej zrównoważonym sposobem odżywiania. Konieczne jest jednak przekazywanie do publicznej wiadomości informacji na temat zdrowej i środowiskowo przyjaznej żywności, w tym m.in. czy pochodzi ona ze zrównoważonej produkcji spełniającej również warunki etyczne w odniesieniu do np. miejsc pracy.