07/06/2023 KOLEJNE OBLICZE OGÓRKA
Przełom maja i czerwca to czas kiedy dostępnych jest coraz więcej młodych warzyw i sezonowych owoców. Wśród całego tego warzywno-owocowego bogactwa z pewnością wyróżniają się ogórki małosolne. Znawcy tematu potrafią nawet odróżnić ogórka kiszonego od tego małosolnego tylko na podstawie wyglądu. Ogórki małosolne uzyskują swój niezwykły smak dzięki krótkiej fermentacji, która sprawia, że są one chrupiące i delikatne. Są one gotowe po 3-4 dniach tego procesu i w odróżnieniu od ogórków kiszonych nie mają tak intensywnego smaku. To, co jest jednak najważniejsze to fakt, że są one bardzo zdrowe dzięki zawartym w sobie witaminom i minerałom. Kto jednak nie przekonany niech wie, że : ogórki małosolne są niskokaloryczne, bogate w probiotyki, są doskonałym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, witamin E i K, są bogate w magnez, potas i wapń. Ich niezwykłe właściwości powodują zmniejszenie poziomu stresu i lepsze działanie układu nerwowego.