22/11/2023 KAPUSTA BRUKSELSKA

Pełna nazwa brukselki to kapusta brukselska, a jej nazwa ma jak najbardziej związek ze stolicą Belgii, Brukselą, skąd warzywo to pochodzi. Pomimo niewinnego wyglądu budzi ona bardzo dużo emocji, często niestety tych negatywnych. Wynika to z tego, że brukselka ma bardzo specyficzny zapach i smak, które nie każdemu odpowiadają. Zdecydowanie warto jednak postawić na to warzywo i wpisać je jako stały składnik menu, bo ma ono bardzo wiele do zaoferowania.
Brukselka to białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. To witaminy C, B6, K, A i E. To także kwas foliowy oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. To w końcu przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo. Niepozorna brukselka to ogromne bogactwo zdrowotne, które warto wykorzystać we własnej diecie. Wśród najbardziej popularnych dań z brukselką można wymienić jej gotowaną wersję z masłem i bułką tartą albo brukselkę jako element zupy jarzynowej.

Masz pytania? Skontaktuj się z nami