21/09/2023 KAPUŚCIANA BIAŁA DAMA
Kapusta to warzywo, które bardzo mocno zaznacza swoją obecność w polskiej kuchni. I dobrze, że tak jest, bo posiada ona naprawdę imponujące właściwości zdrowotne. Wymieniając jej zalety należy zacząć od tego, że kapusta posiada bogaty zestaw niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B5 i B6. Kapusta to także cenne źródło wapnia, magnezu, potasu i żelaza oraz kwasu foliowego i witamin C, A, E i K.
To wszystko sprawia, że jest ona stosowana na choroby stawów, anemie i obrzęki. Jedzenie kapusty podnosi odporność oraz sprawia, że ma się piękne włosy, skórę i paznokcie, a przy tym nie trzeba się martwić kaloriami, bo kapusta posiada ich naprawdę mało. Warto tu wspomnieć, że niektórzy do jej niezwykłych właściwości zaliczają także to, że podobno w kapuście znajduje się dzieci! Prawdziwy cud ;) Ciekawe, co na to bocian….