19/09/2022 JESIENNY KOSZ OBFITOŚCI
Początek jesieni większości z nas kojarzy się z początkiem roku szkolnego, ale także z czasem, kiedy zbieramy plony i zapełniamy spiżarnię na nadchodząca zimę. We wrześniu na pierwszy plan wysuwają się tak zwane warzywa ciepłolubne, czyli takie, którym pierwsze przymrozki mogą zaszkodzić. Dlatego właśnie w tym okresie następuje ich intensywne zbieranie. Do tej grupy należą zarówno papryka, pomidory, ogórki czy dynie, jak i coraz bardziej popularne w kuchni patisony, kabaczki i cukinie.
To jeżeli chodzi o warzywa, bo wśród owoców prym wiodą oczywiście jabłka i gruszki, ale i zbierane w tym czasie późne odmiany śliwek, jeżyny, maliny i winogrona. Wrzesień to także pora na zaopatrzenie się w orzechy laskowe i orzechy włoskie. No i nie zapominajmy o grzybach, które dla smakoszy stanowią rarytas na który warto czekać cały rok. A na dokładkę można jeszcze zebrać lśniące kasztany i zrobić wspaniały bukiet jesiennych liści.