10/02/2021 GOTOWANIE
Gotowanie to dla jednych zawód, dla drugich hobby, dla większości zaś, czynność dzięki której mogą zjeść smaczne posiłki. To jednak właśnie dzięki gotowaniu, a właściwie szeroko pojętej obróbce cieplnej żywności, mamy tak naprawdę komfort jedzenia, smacznego i bezpiecznego dla zdrowia.
Ciepły posiłek wydaje się czymś zwyczajnym, powszednim, a nawet trywialnym. Jednak przygotowanie jedzenia na ogniu to wielkie osiągnięcie w historii ludzkości z którego często nie zdajemy sobie sprawy. Dzięki obróbce żywności w wysokich temperaturach zabijane są toksyny, a przetwarzana żywność zostaje zmiękczona, co ułatwia jej przeżucie. Następuje też poprawa jej smaku. Gotowanie sprawia, że znacząco zwiększa się gama produktów, które możemy jeść, ale i liczba kalorii jaką uzyskujemy z jedzenia.
Zatem w Twoim Zdrówku gotujemy, pieczemy, dusimy i smażymy, a wszystko to robimy dla naszych małych smakoszy :)