26/01/2021 DZIECI I RYBY
Ryby ze względu na swoją dużą wartość odżywczą powinny być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu. Wśród lekarzy i dietetyków panuje zgodna opinia, że taka ilość ryb w diecie zmniejsza m.in. ryzyko chorób układu krążenia, chorób nowotworowych i miażdżycy. Z uwagi na większą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 warto wybierać ryby morskie, zamiast słodkowodnych. Kwasy te odgrywają ważna rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, chorób serca, osteoporozy, a także wspomagają układ odpornościowy i poprawiają wzrok. Oczywiście ryby zawierają także witaminy: tłuste ryby morskie witaminy A, D i E, chude ryby słodkowodne witaminy z grupy B.
Bardzo ważne jest sprawdzone źródło pochodzenia ryb, ponieważ problem z rybnym menu wynika m.in. z obawy o zawartość toksyn i antybiotyków w rybach jako efekt środowiska w którym żyją.