13/11/2018 DYNIA - DWA W JEDNYM
Dynia to naprawdę niesamowite warzywo, które dzięki swym zaletom, nie tylko smakowym, pomoże przekonać do siebie warzywne niejadki. Początek znajomości to zabawa, czyli wycinanie z dyni jakiegoś sympatycznego dyniowego stworka. Tu pomoc mamy lub taty jest niezbędna, a przy okazji ten czas warto wykorzystać na rozmowę o dyni. Można tu przywołać postać dyni z bajki o Kopciuszku, albo po prostu opowiedzieć o jej zdrowotnych właściwościach, czyli o tym, że zawiera witaminy A, E, K, B6, C oraz składniki mineralne w tym wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Po części artystycznej czas przejść do gotowania. Na dobry start doskonała jest zupa dyniowa w postaci kremu z dodatkiem własnoręcznie przygotowanych grzanek. Smak dyni jest dość delikatny, co z pewnością będzie sprzyjać poznawaniu nowej potrawy.