04/11/2022 CZOSNEK
Czosnek to składnik wielu dań, bardzo doceniany przez smakoszy, ale też z uwagi na specyficzny zapach przez wiele osób zdecydowanie odrzucany. Warzywo to z pewnością jest nie tylko doskonałym wzmacniaczem smaku przygotowywanych potraw, ale i prawdziwym supermanem w temacie dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Wystarczy tylko wspomnieć, że czosnek pomaga zwalczyć różnego rodzaju infekcje, wspomaga hamowanie rozwoju bakterii a dzięki swoim właściwościom jest traktowany jako naturalny antybiotyk. Ponadto jedzenie czosnku ma działanie lecznicze w obszarze ochrony przed zawałem i udarem, obniżania ciśnienia krwi, wspomagania trawienia oraz wspomagania procesu pozbywania się pasożytów jelit. Co ważne, jak pokazują dostępne badania, warzywo to oddziaływuje antynowotworowo. Czosnek zawiera witaminy C, A, z grupy B oraz PP. Ponadto może on pochwalić się w swoim składzie między innymi wapniem, magnezem czy potasem oraz cennymi mikroelementami: niklem, chromem i kobaltem.