13/05/2021 CZAR WINOGRON
Szeroki asortyment owoców dostępnych obecnie przez cały rok powoduje, że nasze menu może być naprawdę bardzo zróżnicowane. Już sam wybór wśród winogron jest imponujący. Owoce te, zarówno w swej białej, czerwonej i czarnej odmianie, są bardzo cenione jako wyjątkowo smaczne, a przy tym dzięki swej soczystej konsystencji zaspokające pragnienie i jednocześnie stosunkowo szybko dające poczucie sytości. Przy tym są one bogatym źródłem witamin, w tym witaminy C, A i tych z grupy B, a także składników mineralnych, czyli potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, cynku i żelaza. Winogrona jako jedne z niewielu owoców mogą pochwalić się w swoim składzie także jodem.
Wybierając winogrona warto pamiętać, że najbardziej wartościowe w odniesieniu do diety, są te ciemnofioletowe, które zawierają najwięcej żelaza oraz tzw. flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami, co przekłada się na ochronę przed rakiem oraz chorobami serca.