28/02/2022 BYLE DO WIOSNY
Końcówka zimy dla dużej grupy osób jest czasem szczególnie trudnym. Okres przedwiośnia to taki moment w roku kiedy można odczuwać coraz większe zmęczenie i trudności w codziennym funkcjonowaniu. Zmęczeni szarymi, mroźnymi dniami, brakiem słońca i zmniejszoną aktywnością na zewnątrz z uwagi na nie zawsze sprzyjającą aurę, z utęsknieniem czekamy na wiosnę.
Jednym z ważnych elementów wspierania organizmu w tym trudnym okresie jest oczywiście dieta dostosowana do tej pory roku. To moment, kiedy odchodzi się od sytych, bogatych w tłuszcze, często ciężkostrawnych potraw, na rzecz dań lekkich, ale jednocześnie takich, które także zapewnią odpowiednią dawkę kalorii. I chociaż na nowalijki musimy jeszcze trochę poczekać, warto zmodyfikować tę zimową dietę, na przykład jedząc więcej ryb zamiast mięsa, czy w ogóle jeść więcej warzyw. Warto też korzystać z całorocznych świeżych ziół, czy kiełków, które dają przedsmak tego, co czeka nas wraz z nadejściem wiosny.