08/07/2024 BOSKI SMAK WIŚNI
Wiśnie mają tak charakterystyczny smak, że nie da się pomylić ich z niczym innym. Na pierwszy rzut oka wiśnie wydają się bardzo podobne do czereśni, ale każdy prawdziwy koneser bez trudu je odróżni. Chodzi tu
przede wszystkim o ich specyficzny kwaśny smak z lekką nutą słodyczy, ale i cierpkości. Dlatego właśnie mówi się, że do wiśni trzeba dojrzeć, że poznanie się na nich wymaga czasu.
Te sezonowe owoce są źródłem bardzo cennych składników odżywczych. Wśród nich można wymienić witaminy, przede wszystkim bogactwo witamin B2, A i C, oraz takich składników mineralnych, jak potas, cynk, żelazo, miedź
i mangan. Do ich zalet należy niskokaloryczność, ale i to, że zapewniają organizmowi błonnik pokarmowy i węglowodany.
Na całym świecie występuje około 60 gatunków wiśni, z czego w Polsce najpopularniejszą odmianą jest tzw. „Łutówka”. Co ciekawe, Polska jest największym producentem wiśni w Unii Europejskiej.