18/11/2020 BOHATER NASZYCH TALERZY

W Polsce ziemniak pojawił się w XVII wieku za panowania Jana III Sobieskiego i od tej pory systematycznie zdobywa sobie kolejnych wielbicieli. Jego zalety to bogactwo witamin, w tym witaminy A, B1, B2, B6, D, E, H, K, PP oraz składników mineralnych w postaci m.in. wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fluoru, czy jodu. Duża zawartość błonnika w ziemniakach wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego. Warto też podkreślić, że gotowany ziemniak jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny przez organizm, dzięki zawartej w nim skrobi.

To niepozorna roślina jest z pewnością jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce, a ilość potraw, które są z niej robione jest naprawdę imponująca. A skoro mowa o popularności to trzeba jasno powiedzieć, że na hasło ziemniak najmłodsi najczęściej krzykną: FRYTKI ! smiley

Ps. Czy wiecie, że w Polsce jest Stowarzyszenie Polski Ziemniak ?

Masz pytania? Skontaktuj się z nami