23/02/2023 BANANOWY SONG
Banan to owoc, który ma subtelny, delikatnie słodki smak i należy do grupy bardzo popularnych owoców, także wśród dzieci. Jego popularność wynika również z tego, że jest uniwersalny, jeżeli chodzi o wykorzystanie go w kuchni, może on bowiem być zarówno dodatkiem do zup mlecznych, sałatek, racuchów, koktajli owocowych, deserów, jak i po prostu posiłkiem, który zjada się na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Wśród wszystkich dobrych rzeczy, jakie można powiedzieć o bananie na czoło wysuwa się to, że zawiera on naprawdę dużo potasu. Kryje też w sobie bogactwo witamin takich jak witaminy A, E, K, C, jak również witaminy z grupy B. Zawiera też ważne składniki mineralne, bo oprócz wspomnianego potasu, jest bogaty w magnez, wapń, fosfor, sód i cynk. Banan to także dobre źródło błonnika pokarmowego.
W Polsce dostępne są różne odmiany żółtego banana, ale w niektórych sklepach można znaleźć także czerwone banany, które są słodsze i delikatniejsze w smaku niż te żółte.