26/04/2024 ANANAS
Soczysty, tropikalny ananas cieszy się wielką popularnością w polskich domach, jednak dopiero w ostatnich latach więcej osób decyduje się kupić świeżego ananasa, zamiast jego alternatywy w puszce.
Wbrew jego wyglądowi, który część osób może odstraszyć, jego przygotowanie do spożycia jest dość proste. Wystarczy obciąć podstawę i liście, a następnie ściąć skórę wokół ananasa. Potem jedni kroją go w ćwiartki, a następnie w mniejsze trójkąty, a inni w plastry i te dalej na mniejsze kawałki. Można go jeść jako przekąskę, dodatek do deseru, ale i element sałatki, czy obiadu.
To, co jednak tutaj najważniejsze to właściwości zdrowotne ananasa, w tym bogactwo minerałów (wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk) oraz witamin (C, B6,A, E, K, kwas foliowy). Jeżeli chodzi o wartość energetyczną ananas zawiera węglowodany, białko, tłuszcz, błonnik i oczywiście wodę (86%).